√Ėljyn, maakaasun ja kivihiilen tuottajien vastuu?

Näilläkin sivustoilla on hyvin vakuuttavasti esitetty, että ihmisen aikaansaaman ilmastonmuutoksen aiheuttaja on hitaasti kiertävien, fossiilisten polttoaineiden, eli kivihiilen, maakaasun ja öljyn käyttö.

Maapallolla on olemassa suhteellisen pieni joukko maita ja yrityksiä, jotka ovat hyötyneet valtavasti fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Tässä pari esimerkkiä. Norjan valtiolla on sijoitusyhtiö, jonka öljytuloilla kerätty varallisuuden arvo on noin tuhat miljardia euroa (1000 000 000 000 euroa). Saudi-Arabialla on öljy yhtiö, Saudi Aramco, jonka markkina-arvo on noin kaksi tuhatta miljardia euroa. Naapurimaamme Venäjä rahoittaa ison osan tuloistaan fossiilisten polttoaineiden tuotannolla. Etelä-Afrikan lähes koko sähkön tuotanto perustuu kivihiilen käyttöön.

Miksi n√§ist√§ ei puhuta, kun mietit√§√§n keinoja ilmaston l√§mpenemisen hidastamiseksi? √Ėljy√§, maakaasua ja kivihiilt√§ tuottavilla valtioilla ja yrityksill√§ on sek√§ moraalinen velvollisuus, ett√§ taloudellinen mahdollisuus tehokkaasti toimia ilmaston l√§mpenemist√§ vastaan.

Niin kauan, kun näissä keskusteluissa keskitytään kaikkeen muuhun, tuo joukko ei näe tarpeelliseksi tehdä muuta kuin ehkä kosmeettisia toimenpiteitä ilmaston puolesta.

Aiheesta hyv√§ kirjoitus CNN:ll√§: ‚ÄúThe one chance we have‚ÄĚ, jonka ovat kirjoittaneet Ivana Kottasov√°, Swati Gupta ja Helen Regan. Se l√∂ytyy CNN portaalilta.