UKK - Usein kysytyt kysymykset

1. Mikä taho ylläpitää tätä sivustoa?

KysyIlmastosta.fi-sivuston ja palvelun ovat toteuttaneet Ilmatieteen laitos ja Helsingin yliopiston Ilmakeh√§- ja geotieteiden tutkimuskeskus INAR Tiina ja Antti Herlinin s√§√§ti√∂n (TAH-s√§√§ti√∂) rahoituksella. Projektin kesto on kes√§kuu 2018 ‚Äď toukokuu 2020. Sivusto avattiin tammikuussa 2019.

2. Ketkä vastaavat kysymyksiin?

Sivustoa ylläpitää muutaman hengen toimitus, joka etsii kuhunkin kysymykseen vastaajaksi kyseisen alan asiantuntijan Suomesta. Vastaajat ovat pääosin tutkijoita yliopistoista tai tutkimuslaitoksista, tai muissa asiantuntijatehtävissä toimivia henkilöitä esimerkiksi ministeriöistä. Jos jokin kysymys liittyy yritysmaailmaan, voimme pyytää asiantuntijan myös elinkeinoelämän puolelta. Tavoitteena on löytää paras asiantuntemus tiettyyn kysymykseen. Tavoitteena on myös mahdollisimman laaja asiantuntijoiden joukko. Vastaajat tekevät vastauksen oman virkatyönsä ohessa eli he eivät saa vastaamisesta palkkiota.

3. Miksi kysymyksen jättämiseen vaaditaan rekisteröityminen?

Rekister√∂ityminen vaaditaan, koska haluamme ett√§ k√§ytt√§j√§t j√§tt√§v√§t hieman harkitumman kysymyksen eiv√§tk√§ vain nopeasti heit√§ sit√§ sivustolle. T√§ll√∂in rekister√∂itymisen ei pit√§isi olla liian suuri vaiva. Rekister√∂ityminen mahdollistaa my√∂s sen, ett√§ k√§ytt√§j√§ saa ilmoituksen, kun kysymykseen on vastattu. Uskomme my√∂s, ett√§ rekister√∂ityneen√§ k√§ytt√§j√§n√§ ‚Äď vaikka anonyymill√§ nimimerkill√§kin ‚Äď kontakti vastauksen antavaan tutkijaan on suorempi ja astetta henkil√∂kohtaisempi.

Käyttäjärekisterin avulla toimitus pystyy olemaan yhteydessä käyttäjiin ja kutsua heitä mukaan järjestettäviin tapahtumiin. Tätä tullaan hyödyntämään syksyllä 2019, kun järjestämme kansalaistiedetapahtuman, jossa käyttäjät pääsevät mukaan hahmottelemaan oikeita tutkimuskysymyksiä.

4. Kuinka nopeasti kysymykseen tulee vastaus?

Pyrimme etsimään vastaajan kysymykselle viikossa, minkä jälkeen asiantuntijalla menee tavallisesti noin viikko vastauksen kirjoittamiseen, riippuen hänen aikatauluistaan ja muista kiireistään. Tavoiteaika vastaukselle on siis kaksi viikkoa. Pilottivaiheessa keväällä 2019 vastausviiveet ovat olleet pitkiä, mutta pyrimme parantamaan palvelua tässä suhteessa.

Reaaliaikaista tutkijalta kysymist√§ varten tulemme j√§rjest√§m√§√§n syksyll√§ 2019 ‚ÄĚtutkija-chattej√§‚ÄĚ, joissa muutaman tunnin ajan on mahdollisuus keskustella ilmastoaiheista suoraan tutkijoiden kanssa. N√§ist√§ informoidaan alkusyksyll√§ 2019.

5. Miksi kommenttini ei tule näkyviin sivustolla?

Kysymykset tulevat alustalle näkyviin suoraan, mutta kommentit niihin menevät toimituksen hyväksynnän kautta. Alusta on vahvasti moderoitu ja päästämme läpi vain asialliset kommentit, joissa on jokin vastaukseen liittyvä jatkokysymys. Asiattomat kommentit tai jankkaus tutkijan kanssa, jos selkeä vastaus kysymykseen on jo saatu, eivät mene läpi. Saadusta vastauksesta saa toki kiittää vastaamalla ketjuun, vaikka jatkokysymyksiä ei heräisikään!

KysyIlmastosta.fi-alustaa ei ole tarkoitettu vapaaksi keskustelualustaksi. Tarkoitus on, että alustan kysymyksistä ja vastauksista muodostuisi luotettava tietolähde, joka voi pysyä käytössä useiden vuosien ajan. Tällä tavalla erotumme esim. Facebookin keskusteluryhmistä, joissa pääpaino on reaaliaikaisella keskustelulla.

6. Osaisin vastata tiettyyn kysymykseen itse. Voinko tehdä niin?

Tarkoituksena on, että alan koulutettu asiantuntija vastaa kysymykseen. Vaikka tietäisit vastauksen ja vaikka vastaus olisi oikea, emme pääsääntöisesti hyväksy muiden kuin asiantuntijoiksi rekisteröityjen henkilöiden antamia vastauksia.

Jos haluat liittyä asiantuntijoidemme joukkoon, ota yhteyttä toimitukseen: toimitus@kysyilmastosta.fi

7. Sivustolla on mahdollisuus äänestää kysymyksiä. Mihin äänestäminen vaikuttaa?

Kysymysten √§√§nest√§minen on sit√§ tarkoitusta varten, ett√§ erityisen suosittuihin kysymyksiin voidaan vastata nopeammin. √Ą√§nestys ei ole kuitenkaan saanut suurta suosiota t√§h√§n menness√§, joten k√§yt√§mme my√∂s muita metriikoita l√∂yt√§√§ksemme suosituimmat kysymykset . Halutessasi voit kuitenkin √§√§nest√§√§ kysymyst√§ ja n√§in osoittaa pit√§v√§si sit√§ t√§rke√§n√§.

Mikäli haluat antaa palautetta sivustosta, lähetä sähköpostia toimitukselle osoitteeseen: toimitus@kysyilmastosta.fi.