Sopeutumistoimet yksilön tasolla?

Koska ilmastonmuutoksen pysäyttäminen tuntuu näinä päivinä taas entistä toivottomammalta, haluaisin oppia lisää sopeutumisesta, niin luotettavaan arvioon perustuen kuin mahdollista. Onko sellaista?

Erityisesti: miten voin yksilönä varautua tarvittaviin rakennemuutoksiin, tai siihen, että yhteiskunta epäonnistuu toteuttamaan sopeuttamistoimetkin ajallaan?

Esim. mitä taitoja kannattaa hankkia, miten suuntautua uralla? Mitkä elinkeinot tulevat olemaan kannattavimpia? Missä on kannattavinta asua? Mihin sijoittaa varallisuus? Voiko ja tarvitseeko taudeilta suojautumiseen jotenkin varautua jossakin vaiheessa?

Jotkut ovat käsittääkseni sitä mieltä, että omistusasuminenkin voisi olla riskaabeli vaihtoehto tulevaisuuden kannalta. Tuossa skenaariossa pörssi taitaisi olla kuitenkin paljon huonompi vaihtoehto? Voiko kullan arvon odottaa räjähtävän? Miten maan ja kiinteistöjen arvo kehittyy maaseudulla vs. kaupungissa? Onko aiheellista vai ylireagointia harkita (takaisin)muuttoa maalle ja omavaraisuuteen pyrkimistä ja muurien pystyttämistä ympärille? Ja jos, niin onko eteläsuomalainen (perintönä saatava) metsä- ja viljatila hyvä vaihtoehto, vai olisiko jossakin muussa maassa tai alueella paremmat edellytykset hyvään elämään a) siinä skenaariossa että Suomi lämpenee b) siinä skenaariossa, että merivirrat kääntyvät, ja Eurooppa viilenee? Vai tuleeko ruuantuotanto menemään niin laboratorio-olosuhteisiin, että maaseudulla ei olekaan niin valtavaa merkitystä, vai onko kysymys enemmänkin sekä että?

Ymmärrän, että näihin ei ole mitään varmoja vastauksia, mutta kaipaisin mahdollisimman paljon faktoihin perustuvaa poikkitieteellistä analyysia. Tai edes tietoa, tietääkö näistä asioista oikeasti kukaan mitään, vai mennäänkö tässä nyt vaan sokkona.