Näkyvätkö Australian metsäpalot meille?

Onko Australian metsäpaloista (ilmakehään tulleista hiukkasista) johtuvaa että Suomessa viime päivinä on taivas ollut poikkeuksellisen punainen auringonnousun ja -laskun aikaan?

Hei!

Satelliittihavainnoista sekä mallien laskelmista nähdään, että Australian metsäpalojen savut eivät ole kulkeutuneet Suomeen tai pohjoiselle pallonpuoliskolle. Muutoin savujen leviämisessä Australiasta on kyllä ollut erikoisia piirteitä. Metsäpalojen yhteyteen on muodostunut erittäin voimakkaita konvektiivisia pilviä, joiden nousuvirtaukset ovat nostaneet savua aina stratosfääriin asti. Satelliittimittauksissa savua on nähty jopa noin 15-20 km korkeudessa. Ylhäällä ilmakehässä savu on päässyt leviämään tehokkaasti eteläisten länsivirtausten mukana, ja yksittäiset savupilvet ovatkin kiertäneet jopa “kokonaisen kierroksen” maapallon ympäri, mikä on harvinaista. Alla on esitetty GOME-2 satelliitti-instrumentin havaitsemat savupilvet Australian paloista 13.1.2020.

Viime aikoina Suomeen ei ole kaukokulkeutunut savua tai Saharan pölyä, joka toisinaan voi aiheuttaa punaisempia auringon nousuja/laskuja. Toisaalta pintamittauksissa näkyy kuluneen viikon aikana (20.-24.1.) kohonneita piikkejä pienhiukkaspitoisuuksissa, etenkin Etelä-Suomen lumettomilla alueilla, joka kertoo siitä että hiukkasia on ollut ilmassa ajoittain tavallista ennemmän mutta lähteet olisivat paikallisia. Nämä kohonneet pienhiukkasten pitoisuudet ovat voineet vaikuttaa siihen, että auringon nousut/laskut ovat joinain päivinä näyttäneet tavallista punaisemmilta.