Miten ilmastonmuutos vaikuttaa lääkkeiden saatavuuteen?

Onko olemassa tutkimustietoa tai toimintasuunnitelmia siitä miten lääkkeiden saatavuus voidaan taata tulevaisuudessa? (esimerkiksi Suomessa)

Sää ja ilmasto voivat vaikuttaa lääkkeiden saatavuuteen sekä kysynnän vaihtelun että lääkkeiden tuotantoketjun kautta.

Tiettyjen lääkkeiden tarve voi kasvaa esim. pandemiaksi yltävän tartuntataudin takia ja joissakin tapauksissa ilmasto-olosuhteet voivat suosia tartuntatautien leviämistä. Lääkkeiden tarve voi kasvaa pienemmällä alueella myös esimerkiksi helleaaltojen tai tulvien yhteydessä. Huoltovarmuuden nimissä Suomessa on kuitenkin tärkeimpien lääkkeiden varmuusvarastoja useiksi kuukausiksi. Pitemmällä aikavälillä ilmastonmuutoksen seurauksena tautien yleisyys ja alueellinen jakauma voivat muuttua. Tällaisia ovat esimerkiksi hyönteisten välittämät sairaudet kuten malaria tai Suomessakin esiintyvät puutiaisen välittämät borrelioosi ja puutiaisaivokuume. Hitaasti eteneviin muutoksiin on kuitenkin mahdollista varautua hyvin ennalta.

Ilmasto ja sään ääri-ilmiöt voivat vaikuttaa lääkkeiden koko tuotantoketjuun: raaka-aineiden saatavuuteen, varsinaiseen tuotantoprosessiin ja logistiikkaan: esim. syyskuussa 2017 hurrikaani Maria iski Puerto Ricoon aiheuttaen tuotantokatkoksia saaren lääketeollisuudessa. Huomatta osa USA:n lääketeollisuuden tuotannosta on keskittynyt Puerto Ricoon.

Pitkällä aikavälillä ilmastonmuutoksen seurauksena luonnon monimuotoisuuden väheneminen erityisesti trooppisissa sademetsissä voi vähentää mahdollisuuksia uusien rohdosvalmisteiden ja mahdollisesti lääkkeidenkin kehittämiseen.

Mistä on tehty johtopäätös että Puerto Ricon hurrikaani johtui juuri ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta?

Pitkällä aikavälillä ilmastonmuutoksen seurauksena monimuotoisuus voi ihan yhtä hyvin lisääntyä erityisesti sademetsissä ja lisää mahdollisuuksia uusien rohdosvalmisteiden ja mahdollisten lääkkeidenkin kehittämiseen voi tulla, eikö vain ja ihan yhtä todennäköisesti. Vähenemiselle ei ole mitään tutkittua perustetta.