Mistä erottaa sään ja ilmaston aiheuttamat muutokset

#1

Aina kun on ollut lämmin sää, ilmatieteenlaitoksen meteorologit kiirehtivät ilmoittamaan lämpimän johtuvan “jo selvästi näkyvästä” ilmaston lämpenemisestä. Kun taas on kylmä johtuu se aina tuulen suunnasta, tai muusta vastaavasta. Joskus se kylmä johtuu näiden samojen henkilöiden ilmoittamana ilmaston lämpenemisestä.

Miten erottaa sään aiheuttaman lämpimän/kylmän ilmaston muutoksen aiheuttamasta?

(Mika Rantanen) #3

Hei,

Ensiksi pitää tehdä selvä ero sään ja ilmaston välillä. Sää on ilmakehän hetkellinen tila, kun taas ilmastolla tarkoitetaan ilmakehän keskimääräisiä olosuhteita paljon pidemmältä, vähintään 30 vuoden ajalta.

Sään aiheuttama lämpeneminen tai kylmeneminen on vaihtelevampaa ja vaihtelut ovat suurempia kuin ilmaston lämpenemisessä: esim. 21.1.2019 Helsingissä oli 10 astetta normaalia kylmempää, kun taas 1.1.2019 oli 4 astetta normaalia lämpöisempää, eli vaihtelut ovat suuria. Ilmaston lämpeneminen on taas hidas prosessi: Suomen ilmasto on lämmennyt viimeisen 30v aikana 1-1.5 astetta.

Se että johtuuko jokin tietty sääilmiö ilmastonmuutoksesta, on hyvin vaikea vastata. Meillä ei ole vaihtoehtoista todellisuutta jossa voisimme elää saman ajanjakson tuhansia kertoja uudelleen ilman kohonneita kasvihuonepitoisuuksia ja laskea sitten montako kertaa ko. sääilmiö tapahtuisi uudelleen. Katso Jouni Räisäsen englanninkielinen vastaus samantyyliseen kysymykseen täällä: Cold Snap in the United States and Canada. Emme siis voi suoralta kädeltä sanoa että lämmin sää johtuisi ilmaston lämpenemisestä, koska sää Suomessa vaihtelee suuresti.

Sen sijaan että kysymme sitä johtuuko lämmin tai kylmä sää ilmastonmuutoksesta, pitäisi kysyä mielummin sitä miten ilmastonmuutos vaikuttaa lämpöaaltoihin tai kylmänpurkauksiin. Ilmaston lämmetessä myös lämpöaallot muuttuvat lämpöisemmiksi, ja toisaalta kylmät säät vähemmän kylmiksi (joitain poikkeuksia lukuunottamatta). On perusteltua sanoa, että esim. viime kesän helleaalto ei olisi ollut niin voimakas ilman jo lämmennyttä ilmastoamme.

Yksinkertaistetusti sanottuna: kylmät ja lämpimät säät Suomessa eivät aiheudu ilmastonmuutoksesta, vaan ne kuuluvat luontaiseen sään vaihteluumme. Ilmastonmuutos vain lisää keskimääräistä lämpöisempien säiden todennäköisyyttä.