Miksi pilvet kerääntyvät?

Pilvijarvi on järvi Sipoossa, jolla on uimaranta.
Kaksi eri sähkötolppaa on vastarannalla, jotka valkoisia sekä korkeita vai tv-mastoja? Miksi pilvet kerääntyvät? Ukkonen on sähköilmiö johtuen staattisista sähkövarauksista johtuen sekä salamat. Kerääntyvätkö pilvet sähköjohtojen takia taivaalle usein? Vai mikä muu ilmastossa vaikuttaa? Varjoisa ranta, koska idästä tai lännestä auringon paistaessa eli puut metsänä varjostaa.

Hei,

kiitos kysymyksestä, joka vaikuttaa kiinnostavalta paikalliselta sääilmiöltä.

En aivan kuitenkaan saanut kiinni tilanteesta kuvauksesi perusteella, joten voisitko vielä hieman tarkentaa? Kerääntyvätkö pilvet sähkötolppien tai sähköjohtojen ympärille? Ovatko ne yleensä poutapilviä, sade- vai ukkospilviä? Olisiko sinulla esimerkiksi kuvaa tilanteesta, jossa pilvet ovat “kerääntyneet”? Voit lähettää kuvan minulle viestillä tällä nettialustalla tai sähköpostilla toimitus@kysyilmastosta.fi, niin lisään sen tähän kysymykseen.

Mielenkiintoisesti järven nimi on Pilvijärvi, joka on varmaankin paikannimenä vanhempi kuin sähköjohdot. Voisiko pilvien kerääntyminen järven ympärille olla siis vanhempi asia?

Laita siis hieman lisätietoja ja kuva tilanteesta, niin ohjaan sitten kysymyksen jollekin meteorologillemme.

Arvelisin kyse olevan merituuli-ilmiöstä. Ilmiöön kuuluu se, että nouseva liike ja siihen liittyvät pilvet ovat 10-25 km merenrannasta sisämaahan päin, ja Pilvijärvi on suunnilleen tällä etäisyydellä.

Ilmatieteen laitoksen sivuilta tietoa Merituuli ja maatuuli -ilmiöstä
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/merituuli-ja-maatuuli

Hei,

on hyvin todennäköistä, että pilvien kerääntyminen Pilvijärven ylle johtuu juuri merituuli-ilmiöstä, kuten Elena jo vastasikin.

On varsin tyypillistä että kesällä meren ja aivan rantaviivan yllä on pilvetöntä, mutta ensimmäiset kumpupilvet muodostuvat juuri mantereen puolelle 5-50 km rantaviivasta (etäisyys minne pilvijono muodostuu riippuu perusvirtauksen voimakkuudesta). Jos ilmakehä on tarpeeksi epävakaa, nämä pilvet voivat kehittyä myös ukkoskuuroiksi. Pilvijärvi itsessään on niin pieni, ettei sillä ole vaikutusta pilvien liikkeisiin. Myöskään sähkölinjat tai TV-mastot eivät vaikuta pilvien tai ukkosen liikkeisiin.

terv. Mika Rantanen
Tutkija, Ilmatieteen laitos