Huippuvuoret ja merenpintalämpötila?

Hei,

Huippuvuorten länsipuolella on alue jossa meriveden lämpötila on hyvin lämmin (tänään 6.2.2019 +16.1c) Ympäröivät merialueet kuitenkin n. -1c Mistä ihmeestä tämä voi johtua? En oikein usko että selitettävissä pelkästään golf-virralla. Voiko tuolla olla jotain merenalaista vulkaanista toimintaa?

Länsi-Huippuvuorten virta tosiaan kuljettaa lämmintä Atlantin vettä Jäämerelle, kun taas ympäröivät merialueet siitä länteen ja pohjoiseen ovat osittain merijään peitossa. Tästä syystä Huippuvuorten länsipuolella vesi on suhteellisen lämmintä verrattuna merijään osittain peittämiin alueisiin, joilla meriveden pintalämpötila on lähellä jäätymispistettä, eli n. -1,8 astetta celsiusta.

Havaitsemasi meriveden lämpötila on todellakin liian korkea, en itse löytänyt vastaavaa havaintoa. Laitan tähän kuvan NOAA OISSTv2 satelliittihavaintoihin pohjautuvasta meriveden pintalämpötilakartasta 5-6. helmikuuta 2019:

43

Kuvasta näkyy, että meriveden pintalämpötila Huippuvuorten länsipuolella on korkeimmillaan 4,5 astetta celsiusta.

Syvemmällä merivesi on lämpimimmillään vajaat 7 astetta celsiusta. Eli havainnoissa yli 16 asteen lämpötiloja ei näy. Kertoisitko mistä aineistoista löysit tuon yli 16 asteen lämpötilan?

Hei kiitos vastauksesta. Aineisto on peräisin https://earth.nullschool.net/#current/ocean/primary/waves/overlay=sea_surface_temp/orthographic=-1.86,74.98,3000/loc=5.759,77.949
Tuossa edelleenkin näkyy 15 C:n SST lämpötiloja. Voisiko tämä selittää mahdollisesti Polar Vortexin hajoamisen nostamalla lämmintä ilmaa ilmakehään ja siten sotkea tuota kylmää pyörrettä ja pakottaen sen valumaan Pohjois-Amerikkaan?

1 Like

Hei,

Kuvakaappaus 16.2.2019 edellisen viestin linkistä:

Hei,

Kiitos selvennyksestä. Veikkaisin että kyseessä on ongelma algoritmissa, joka tuottaa meren pintalämpötiladataa eivätkä todelliset mitatut lämpötilat. Kyseisellä RTG SST HR analyysituotteella tälläisiä ongelmia on esiintynyt aiemminkin, eivätkä muut SST analyysituotteet tuota vastaavia lämpötiloja. Olen kysynyt tuotteen ylläpitäjältä asiaa ja kun hän on vastannut kerron siitä tällä palstalla.

Sain vastauksen tuotteen ylläpitäjältä, mikä vahvistaa epäilykseni. Kyseessä on siis virhe. Kopioin saamani vastauksen tähän:

"This is, unfortunately, simply an analysis system error. Hard to trigger, but once it happens, it is hard to remove. It usually takes manual intervention and since the NWS is an operational service, manual intervention is avoided.

Regards,
Robert Grumbine"

Jos kysmyksessä on algoritmivirhe, niin sehän vaikuttaa varmasti jo huomatavasti koko pohjoisen pallonpuoliskon keskilämpötiloihin.

Muutenkin mielenkiintoista että tuo “virhe” on havaittavissa lievänä “täplänä” jo vuonna 2015 ja se siitä pikkuhiljaa kasvaa aika luonnollisen oloisesti.

Jotenkin kummallinen algoritmi virhe, ja jos lämpötila datat sisältää tuollaisia virheitä, niin mikä niitten luotettavuus sitten oikein on?