Australian metsäpalot

Tämän talven Australian (Australiassa kesä) metsäpaloihin liittyy ennätyksiä. Taisi ainakin pari lämpöennätystä rikkoontua, mutta mitkä kaikki ennätykset rikkoontuivat näissä paloissa tai paloihin liittyvissä olosuhteissa?

Hei,

Australian ilmatieteen laitos (Bureau of Meteorology, BOM) on tehnyt menneestä kesästä koosteen: http://www.bom.gov.au/climate/current/season/aus/summary.shtml. Lisäksi joulu-tammikuun helteistä ja maastopaloista on julkaistu erikoisraportti: http://www.bom.gov.au/climate/current/statements/scs73.pdf

BOM:n mukaan kesä (joulu-helmikuu) oli kokonaisuudessaan mittaushistorian toiseksi lämpimin. Vertailukelpoinen mittaushistoria alkaa vuodesta 1910.

Kesän kuukausista joulukuu 2019 oli sen sijaan koko mittaushistorian lämpimin. Joulukuussa rikottiin erityisesti maksimilämpötilaennätyksiä: koko mantereen keskimääräinen ylin lämpötila 18. joulukuuta oli 41.9°C, mikä rikkoo edellisen ennätyksen tammikuulta 2013 (40.3°C). Tämä vanha ennätys vuodelta 2013 itse asiassa rikottiin jopa seitsemänä päivänä joulukuun 2019 aikana. Jos tämän laittaa laajempaan kontekstiin, niin kahden edellisen kesän aikana Australiassa maan keskimääräinen ylin lämpötila on ylittänyt 40°C useampana päivänä kuin koko edeltävän 110-vuotisen mittaushistorian aikana.

Myös päivän keskimääräiset minimi- ja keskilämpötilat ylittivät vanhat ennätykset joulukuussa 2019.

Lisäksi koko Australian joulukuun lämpöennätys rikottiin 19. joulukuuta, kun Nullarborissa mitattiin 49.9°C. Tämä on myös kaikkien aikojen neljänneksi korkein lämpötila Australiassa, jos kaikki kuukaudet otetaan huomioon.

On mahdollista, että ennätyksiä rikkoutui enemmänkin, mutta tässä mainitut ennätykset ovat ainakin merkittävimmät.

terv. Mika Rantanen
tutkija, Ilmatieteen laitos
Sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimus